Wat kan ChatGPT en Artificial intelligence betekenen voor jouw bezorg of afhaalrestaurant?

Wat kan ChatGPT en Artificial intelligence betekenen voor jouw bezorg of afhaalrestaurant?

Als restaurantondernemer kom je regelmatig voor nieuwe uitdagingen en kansen te staan om je bedrijf te laten groeien en te verbeteren. Een opkomende technologie die je hierbij kan helpen, is artificial intelligence en  de toepassing van ChatGPT. In deze blog duiken we in de wereld van ChatGPT, leggen we de basisprincipes uit en ontdekken we hoe ChatGPT jouw horecaonderneming kan transformeren.

Wat is ChatGPT en hoe gebruik ik dit voor mijn restaurant?

ChatGPT is een slimme Artificial intelligence toepassing die handig is voor de restaurantsector. Het kan leren, redeneren, beslissingen nemen en problemen oplossen op een vergelijkbare manier als mensen dat doen. Met ChatGPT kun je als restaurantondernemer verschillende aspecten van je bedrijf gemakkelijk aanpakken, dit doe je met behulp van een prompt. Een enquête van Forrester meldde dat 69% van de bedrijven aangaf dat ze de operationele kosten hadden verlaagd met chatbots en automatisering door het gebruik van AI. (Forbes, 2022.)

Een prompt kan bestaan uit een vraag, een verzoek of een specifiek probleem dat je wilt oplossen. Stel je voor dat je inspiratie nodig hebt voor een nieuw gerecht voor je menu. Je kunt de prompt (vraag) als volgt formuleren “ChatGPT, ik ben op zoek naar een burger met exotische smaken. Kun je me helpen?”

Voorbeeld van het antwoord: “ Wat dacht je van een “Tropische Hawaïaanse Burger”? Deze burger is een heerlijke combinatie van sappig rundvlees, gegrilde ananasringen, zoete teriyakisaus en een vleugje pittige jalapenopepers. Het brengt de smaken van de eilanden naar je bord en zorgt voor een exotische en verrukkelijke ervaring. Serveer het met een zijdezachte avocadomayo en je hebt een burger die je gasten zal betoveren met zijn unieke en smaakvolle karakter.

Welke stappen moet ik doorlopen om ChatGPT te gebruiken?

Hier zijn de eenvoudige stappen om een account aan te maken en ChatGPT voor het eerst te gebruiken:

  1. Ga naar de website waar je ChatGPT kunt gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld de website van OpenAI zijn.
  2. Zoek naar de knop of link om een account aan te maken. Dit kan bijvoorbeeld “Sign Up” of “Create Account” zijn.
  3. Klik op de knop of link om naar het registratieformulier te gaan.
  4. Vul het registratieformulier in met je persoonlijke gegevens. Dit kan onder andere je naam, e-mailadres en wachtwoord vereisen. Zorg ervoor dat je een sterk wachtwoord kiest om je account te beveiligen.
  5. Controleer of je akkoord gaat met de algemene voorwaarden of gebruiksvoorwaarden van de dienst. Lees deze eventueel door voordat je akkoord gaat.
  6. Klik op de knop om je registratie te voltooien.
  7. Mogelijk ontvang je een e-mail om je account te bevestigen. Volg de instructies in de e-mail om je account te activeren.
  8. Nadat je account is aangemaakt en bevestigd, kun je inloggen op de website met je gekozen gebruikersnaam (meestal je e-mailadres) en wachtwoord.

 

Hoe kan ik ChatGPT effectief gebruiken voor mijn restaurant?
ChatGPT als inspiratiebron voor mijn restaurant

ChatGPT kan dienen als een inspiratiebron voor restaurantondernemers. Met behulp van ChatGPT kun je nieuwe menu-ideeën genereren, recepten ontwikkelen en zelfs creatieve marketing- en sociale media-inhoud creëren. Stel je voor dat je een prompt geeft als:

“ChatGPT, ik wil graag een bijzondere en smaakvolle frietcreatie bedenken. Heb je suggesties?”

Voorbeeld van de output: “Wat dacht je van loaded zoete aardappelfrietjes? Begin met krokante zoete aardappelfrietjes en bedek ze met een smeuïge laag gesmolten cheddarkaas. Voeg daar vervolgens gebakken spekjes, lente-uitjes en een scheutje romige knoflooksaus aan toe. Top het af met een vleugje verse peterselie voor wat extra frisheid.

 

“ChatGPT, ik ben op zoek naar een verfrissend zomerdrankje met exotische smaken. Kun je me helpen?”

Voorbeeld van de output: “Wat denk je van een tropische ananas-mango mojito? Het combineert verse ananas- en mangosap met munt, limoen en een vleugje rum voor een verfrissende en exotische twist.”

“ChatGPT, ik wil graag een creatieve Instagram-post maken met als thema friet. Heb je suggesties?”

 

Voorbeeld van de output: “Wat dacht je van een kleurrijke frietregenboog? Stapel een mix van traditionele frietjes, zoete aardappelfrietjes en knapperige wafelfrietjes op een bord. Voeg vervolgens verschillende sauzen toe in vrolijke kleuren, zoals currysaus, sriracha-mayonaise, truffelmayonaise en klassieke ketchup. Maak de foto compleet met een speelse onderschrift zoals ‘Frietjes met een kleurrijke twist! ??’.

 

Gebruik ChatGPT voor online interactie

Het kan ook een rol spelen bij je online interacties met consumenten. Stel je voor dat je een Google-review ontvangt in een andere taal. Met behulp van AI-technologieën kun je deze review snel en efficiënt vertalen, zodat je er adequaat op kunt reageren. Daarnaast kun je gebruikmaken van geautomatiseerde reactiesystemen om snelle en gepersonaliseerde antwoorden te geven op feedback en vragen van gasten. Een voorbeeld van een prompt aan ChatGPT:

“ChatGPT, ik wil graag snel reageren op een positieve review op TripAdvisor. Kun je me helpen bij het opstellen van een gepersonaliseerd en dankbaar antwoord?”

Voorbeeld van de output: “Thank you so much for your kind words and positive review! We’re thrilled to hear that you enjoyed your experience with us. It means a lot to our team, and we look forward to welcoming you back in the future.”

 

“ChatGPT, ik wil graag snel reageren op een vraag van een klant op Facebook. Kun je me helpen met het opstellen van een snelle en behulpzame reactie?”

Voorbeeld van de output: “Hi [naam klant], bedankt voor je vraag! Onze openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur. Als je nog meer vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder!”

 

Gebruik Chat GPT voor organisatorische taken

Naast het inspireren en ondersteunen bij creatieve processen, kan AI ook een waardevolle assistent zijn bij het organiseren en beheren van je horecaonderneming. Je kunt efficiënter werken en tijd besparen, zodat je je kunt richten op de belangrijkste activiteiten van je bedrijf. Denk hierbij aan taken zoals personeelsplanning, het opstellen van efficiënte werkschema’s en het beheren van takenlijsten. Je kunt bijvoorbeeld een prompt aan ChatGPT geven zoals:

“ChatGPT, ik wil graag mijn personeelsplanning optimaliseren. Kun je me helpen bij het opstellen van een evenwichtig schema met de beschikbaarheid van mijn medewerkers in gedachten?”

Voorbeeld van de output: “Op basis van de beschikbaarheid van je medewerkers heb ik een schema samengesteld dat rekening houdt met hun beschikbare uren en de bezettingsbehoeften van verschillende shifts. Hier is een voorstel voor een evenwichtige personeelsplanning voor de komende week.”

 

“ChatGPT, ik wil graag efficiëntere werkschema’s creëren voor mijn keukenbrigade. Kun je me helpen bij het opstellen van een gestroomlijnd schema dat rekening houdt met de benodigde skills en werkbelasting?”

Voorbeeld van de output: “Gebaseerd op de benodigde skills en werkbelasting in de keuken, heb ik een geoptimaliseerd werkschema gecreëerd dat zorgt voor een goede bezetting en maximale efficiëntie. Hier is een voorbeeld van een gestroomlijnd schema voor de komende maand.”

Conclusie

Kunstmatige intelligentie biedt restaurantondernemers talloze mogelijkheden om hun bedrijf te transformeren. Met behulp van technologieën zoals ChatGPT kun je nieuwe ideeën genereren, klantinteracties verbeteren en je organisatie optimaliseren. Door AI in te zetten, kun je je onderscheiden van de concurrentie en een uitstekende ervaring bieden aan je gasten. Of je nu inspiratie zoekt voor menu-ideeën, interactie wilt hebben met klanten in verschillende talen, of je organisatorische taken wilt stroomlijnen, AI kan een krachtige tool zijn voor restaurantondernemers. Dus waar wacht je nog op? Duik in de wereld van AI en ontdek de kracht ervan voor jouw horecaonderneming!

Wil je in jouw restaurant ook gebruik maken van de bezorg-software van CashDesk? Vraag dan een demo aan, of neem contact met ons op!

Lijst van verwijzingen:

https://www.forbes.com/sites/forbestechcouncil/2022/09/22/10-ways-ai-is-transforming-the-restaurant-industry/

https://info.ada.support/hubfs/

 

Weten wat we voor uw restaurant kunnen betekenen?