Hoe efficiënter werken kan resulteren in meer omzet

Een inefficiënte keuken of niet soepel lopend restaurant kan erg frustrerend zijn. Een keuken die vastloopt, gasten die te lang moeten wachten, over- of onderbezetting, allemaal zaken die u als restauranteigenaar liever zou voorkomen.

In deze blog geven we vijf tips om efficiënter te werken, zodat uw restaurant een prettigere plek wordt om te werken en u de omzet zult zien stijgen.

1. Evalueer uw processen

Als u efficiënter wilt werken, is het van belang dat u de processen binnen uw restaurant evalueert. Door continu terug te kijken op uw acties en beslissingen kunt u van uw eigen fouten leren, zodat u het de volgende keer beter en efficiënter kunt doen.

Het hoeft niet lastig te zijn om terug te kijken. Als u aan het einde van de dag aan een paar werknemers vraagt hoe het ging die dag, bent u al aan het evalueren. Zij merken dingen op die u misschien zou missen en staan op een andere manier in de organisatie dan u als eigenaar of manager. Bent u zelf niet aan het werk? Laat uw manager dan een samenvatting van de dag mailen einde van de avond.

Ook kunt u op grotere schaal evalueren. Kijk elke week, maand en jaar naar uw cijfers. Wanneer krijgt u de meeste gasten? Welke gerechten worden het minst verkocht? Welke ingrediënten raken het vaakst over datum? Hier kunt u waarschijnlijk nog een grote slag maken. Met behulp van de restaurant software van CashDesk kunt u uitgebreide rapportages opmaken. Dit maakt het evalueren makkelijker.

2. Zorg voor goede apparatuur

Door gebruik te maken van de juiste apparatuur kunt u de keuken vele malen efficiënter maken. Als u de processen in de keuken goed evalueert komt u er wellicht achter dat u lang niet alles uit de apparatuur haalt of dat u juist apparatuur tekort komt. Het is belangrijk om apparaten in uw keuken te plaatsen waar u optimaal gebruik van kunt maken, maar die ook klaar zijn voor groei. U wilt over twee jaar natuurlijk niet weer een nieuwe oven kopen.

efficient werken restaurant

Nieuwe apparatuur kan een flinke investering zijn. Voordat u een nieuwe koelbox of afzuigkap koopt, is het dan ook van belang dat u goed nadenkt over de kosten en baten. Die nieuwe steenoven is misschien erg duur, maar als dat betekent dat u twee keer zoveel pizza’s per uur kunt maken, is het de investering wellicht waard.

3. Richt uw restaurant slim in

Wanneer u de juiste apparatuur in huis haalt, wilt u daar optimaal gebruik van maken. Dit betekent dat zowel de keuken als de front-of-house als een zuiver uurwerk moet lopen. Dit kunt u bereiken door uw restaurant slim in te richten en natuurlijke looproutes te creëren.

Neem eens een keer de tijd om goed te kijken hoe uw personeel en gasten zich door het restaurant heen bewegen. Zijn er plekken in de keuken waar mensen continu tegen elkaar aan lopen? Zijn er bepaalde tafels waar mensen minder snel bediend worden? Pak dan de plattegrond erbij en kijk hoe u dit kunt oplossen. Een efficiënte plattegrond zorgt voor snellere bediening, minder ongelukken en dus minder kosten.

Naast de fysieke inrichting kunt u ook kijken naar de administratieve inrichting van uw restaurant. Het Nijmeegse BKK Thai liep bijvoorbeeld tegen een hoop administratieve rompslomp aan omdat ze gebruik maakten van twee computers om bestellingen op te nemen. 

4. Zet de juiste werknemers in

Uw personeel kan veel bijdragen aan de efficiëntie. Ten eerste is het uiteraard van belang dat u kundig en gedreven personeel in dienst neemt. Dat kan soms een opgave zijn, maar gelukkig zijn er meerdere manieren om het juiste personeel te vinden. Daarnaast doet u er goed aan om uw personeel te leren kennen en hun talenten te ontdekken.

restaurant software

Zet uw personeel dan ook in op basis van hun kwaliteiten. Iemand in de bediening kan wel heel aardig en beleefd zijn tegen klanten, maar als hij niet stressbestendig is, kun je hem beter niet inplannen op de drukste avond. In dat geval kun je beter één iemand inplannen die stressbestendig is, dan twee die elkaar alleen maar in de weg lopen.

Door gebruik te maken van de juiste restaurant software heeft u vaak minder personeel nodig.

5. Versimpel uw menu

Als u het restaurant zo soepel mogelijk wilt laten lopen, kunt u het beste kiezen voor een simpel menu. Er zijn veel manieren om uw menukaart te optimaliseren, één daarvan is het simpel houden van het menu. Tien hoofdgerechten zijn vaak al voldoende.

Hierdoor kunnen uw gasten sneller hun keuze maken en hoeft de keuken minder gerechten en combinaties te kennen. Daarnaast hoeft u minder verschillende ingrediënten in te kopen en hoeft u minder producten weg te gooien die over datum zijn.

Meer omzet door efficiënter te werken

Zoals u heeft kunnen lezen zijn er verschillende manieren waarop u de efficiëntie in uw restaurant kunt vergroten. Houd in gedachte dat u niet de hele organisatie in een week hoeft te veranderen. Pak het stap voor stap aan en evalueer tussendoor elke stap. Op die manier zult u met de efficiëntie ook uw omzet zien stijgen.

Hieronder geven we nog een handig overzicht van de stappen die u kunt nemen om efficiënter te werk te gaan:

  • Evalueer uw processen op grote en kleine schaal
  • Zorg voor de juiste keukenapparatuur
  • Creëer in zowel de front- als in de back-of-house intuïtieve wandelroutes
  • Richt uw administratie overzichtelijk in door uw kassa software te koppelen met uw boekhoudpakket
  • Leer uw personeel kennen en benut hun talenten door ze slim in te zetten
  • Kijk of u personeel kunt vervangen of helpen met restaurant software
  • Houd uw menu simpel, zowel voor de gasten als voor de keuken

De kassasystemen van CashDesk combineren veel verschillende stukken software in één overzichtelijk systeem. Hiermee bieden zij u het nodige overzicht om efficiënter te werken. Wilt u meer weten? Kijk dan op onze website, of neem contact met ons op.