Dark kitchens: de toekomst van bezorgrestaurants?

De wereld van bezorgrestaurants is continu in beweging. Veranderende wensen en behoeften vanuit de doelgroep hebben een sterke invloed op de markt, evenals technologische ontwikkelingen. De combinatie van een afnemende behoefte om uit eten te gaan en de mogelijkheid om een geheel restaurant online draaiende te houden hebben geresulteerd in een nieuw fenomeen: dark kitchens. 

Wat is een dark kitchen? 

Misschien heeft u de term dark kitchen wel eens voorbij horen komen, in het buitenland is het namelijk al een bewezen concept. Zo zijn er al enige tijd dark kitchens te vinden in Groot Brittannië, Duitsland en Singapore. Maar wat is een dark kitchen eigenlijk? 

Dark Kitchens staan bekend onder vele namen, zo worden ze ook wel cloud kitchens, virtual kitchens, delivery-only restaurant en Ghost restaurant genoemd. In feite betekenen al deze namen hetzelfde: een restaurant zonder fysieke locatie, dat alleen uit een keuken bestaat en een website of koppeling met een bezorgservice zoals Thuisbezorgd, Deliveroo of Uber Eats. Bij dit restaurant kunnen klanten dus niet langskomen om uit eten te gaan of hun bestelling op te halen. In feite functioneert het als een webshop voor maaltijden. 

Dark kitchens beginnen ook in Nederland voet aan de grond te krijgen en dat is niet zo vreemd, het concept heeft namelijk vele voordelen voor restauranteigenaars. 

De voordelen van een dark kitchen

Het feit dat een dark kitchen geen fysieke locatie heeft brengt verschillende voordelen met zich mee. In tegenstelling tot een regulier restaurant heeft een dark kitchen geen duur, stijlvol ingericht pand in een hippe buurt nodig om succesvol te zijn. Daarom kunnen eigenaren op zoek naar goedkope panden of locaties buiten het centrum, wat veel kosten bespaard. 

Meerdere restaurants vanuit één keuken: dark kitchens maken het mogelijk

Daarnaast zijn dark kitchens een stuk flexibeler. Zo is het mogelijk om meerdere restaurants vanuit één keuken te runnen. In één dark kitchen kan zich tegelijkertijd een pasta restaurant, een pizzeria, een sushi-keuken en een vegan snackbar bevinden. Bovendien biedt de online focus van dark kitchens hen de mogelijkheid hun menu en strategie doorlopend aan te passen op basis van online recensies. 

Loopt één van de restaurants niet goed? Dan kan het concept simpelweg vervangen worden door een nieuw idee. Bevalt een gerecht niet goed? Dan kan deze eenvoudig worden aangepast of geschrapt. Hierdoor kunnen dark kitchens altijd inspelen op de actuele behoeften binnen hun bezorggebied.   

De uitdagingen voor een dark kitchen

Deze flexibiliteit brengt echter ook enkele uitdagingen met zich mee. Zo wordt de administratie er niet makkelijker op en wordt het lastiger om het overzicht te bewaren. Het kan al lastig zijn om grip te houden op alle bestellingen van één restaurant, laat staan van zeven tegelijkertijd. Goede bezorgsoftware is dan ook essentieel voor de levensvatbaarheid van een dark kitchen. 

Bezorgsoftware van CashDesk

Dark kitchens worden steeds populairder en zouden wel eens de toekomst van bezorgrestaurants kunnen worden. Dan moeten er echter wel uitdagingen overkomen worden. De bezorgsoftware van CashDesk helpt eigenaren van dark kitchens daarbij, het geeft hen de mogelijkheid om centraal alle bestellingen van al hun restaurants bij te houden. 

Of u nu gebruik maakt van Thuisbezorgd, Deliveroo, of uw eigen bezorgers; met de bezorgsoftware van CashDesk houdt u alles in de gaten. Bovendien kunt u het bezorgproces nog efficiënter maken door de koppeling te leggen met onze bezorg app, waarmee u en uw bezorgers altijd weten waar ze aan toe zijn. 

Weten wat we voor uw restaurant kunnen betekenen?