Dark kitchen of bezorgrestaurant beginnen? Een handige checklist!

Maaltijden bestellen: sinds de coronacrisis doen we het nog vaker. Niks zo fijn als een avondje niet hoeven koken, of jezelf verwennen met een vers bereid gerecht van je favoriete restaurant. Het zal geen verrassing zijn dat er juist nu veel vraag is naar restaurants waar je ook maaltijden kunt bestellen en laten bezorgen. Een bezorgrestaurant of dark kitchen beginnen in deze tijd is dan ook geen slecht idee. Maar waar moet je allemaal aan denken voordat je aan de slag kunt met je bezorgrestaurant of dark kitchen? Voor zowel een bezorgrestaurant als een dark kitchen volg je hetzelfde proces om jouw bedrijf op te starten. Achtereenvolgend zullen we de volgende stappen doornemen:

  1. Bedrijf starten
  2. Menukaart bepalen
  3. Locatie en pand bepalen
  4. Personeel zoeken
  5. Belangrijke wet- en regelgeving
  6. Klanten vinden via bestelplatforms
  7. Restaurant marketing
  8. Bezorgproces

1. Bedrijf starten

Volgens de wet ben je ondernemer wanneer je zelfstandig goederen of diensten levert aan klanten. Ga je een bezorgrestaurant beginnen, dan betekent dit dat je eerst een aantal zaken moet regelen. Zo moet je bijvoorbeeld je bedrijf registreren bij de Kamer van Koophandel (KvK) en een rechtsvorm kiezen voor je onderneming. Daarnaast moet je bezorgrestaurant geregistreerd zijn bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Heb je je onderneming geregistreerd, dan is het schrijven van een ondernemingsplan een belangrijke volgende stap. Je ondernemingsplan geeft structuur aan je ondernemersactiviteiten. Het geeft je meer zicht op je bedrijfsdoelen, financiën, je doelgroepen en marketing. Neem daarom de tijd om dit goed op papier te zetten.

2. Menukaart bepalen

 Waarschijnlijk heb je al een goed idee van wat voor maaltijden je wilt gaan verkopen en bezorgen, maar het is natuurlijk belangrijk om een menukaart samen te stellen voor je klanten en je personeel. Wanneer je een restaurant begint is je menukaart een belangrijk uithangbord van je zaak. Met een menukaart kun je direct overbrengen wat voor restaurant en keuken je bent.

Als je de menukaart gaat opstellen moet je rekening houden met een aantal zaken. Waarschijnlijk heb je al wel een idee van wat voor gerechten je wilt gaan serveren. Als je dit bepaald hebt, dan kun je daarna de inkoopkosten in beeld brengen. Vervolgens maak je een berekening van je verwachte omzet. Hierdoor kun je gemakkelijker een prijs bepalen voor je gerechten. In de toekomst kun je je menu strategischer samenstellen als je weet welke gerechten populairder zijn.

3. Locatie en pand bepalen

Ga je binnenkort een bezorgrestaurant beginnen, dan zul je ook moeten nadenken over de locatie van waaruit je je restaurant gaat runnen. Ga je een bezorgrestaurant beginnen? Dan kan dat bijvoorbeeld in eerste instantie vanuit huis zijn, of vanuit de garage. Ga je een afhaalrestaurant beginnen? Dan zul je dit waarschijnlijk niet zo snel vanuit huis gaan doen: je klanten komen dan immers fysiek naar je zaak toe en jouw restaurant is dan direct je visitekaartje. Voor het runnen van een bedrijf vanuit huis gelden in iedere gemeente andere regels. Kondig bij de gemeente aan dat je een bezorgrestaurant gaat openen en check of jouw onderneming past binnen het bestemmingsplan. In sommige gevallen zul je een omgevingsvergunning moeten aanvragen. De gemeente kan je hierbij helpen. In het centrum met hoge huurkosten, maar wel dicht bij jouw klanten… Of juist buiten het centrum met lage huurkosten en een iets verdere bezorgafstand van jouw klanten.

4. Personeel zoeken

Wanneer je een pand met geschikte keuken hebt gevonden en een menukaart hebt samengesteld, kun je klanten gaan bedienen. Waarschijnlijk gaat dit je niet alleen lukken en dus zul je moeten kijken naar personeel zoals (chef-)koks en bezorgers. Het liefst bind je dit personeel voor een langere tijd aan je restaurant of dark kitchen. Dit zorgt voor een goede continuïteit van je bedrijfsvoering. Het is echter een grote uitdaging in de horecabranche. Toch hebben we ook hier een handig stappenplan voor ontwikkeld bij CashDesk. Lees hier hoe je dit goed kunt opzetten.

5. Verdiep je in de regelgeving

Uiteraard wil je voorkomen dat klanten ziek worden van de maaltijden die jij hebt bereid. Er bestaan dan ook allerlei regels rondom hygiëne en veiligheid waar je aan moet voldoen als je maaltijden verkoopt. De regelgeving rondom voedselveiligheid staat bekend als de HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points). Iedereen die maaltijden verkoopt moet een HACCP-plan opstellen en moet handelen volgens de richtlijnen in dit plan. Verdiep je daarom goed in deze regelgeving voordat je begint met het bereiden en verkopen van maaltijden voor je bezorgrestaurant. Om je op weg te helpen stelde de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) de Hygiënecode op. Dit is een kant-en-klaar HACCP-plan op dat je kunt gebruiken voor jouw onderneming. Hierin vind je alle regels rondom voedselveiligheid en hygiëne terug.

Kies je ervoor om de maaltijden zelf te bezorgen of te laten bezorgen, zorg er dan ook voor dat je voldoet aan de voorwaarden rondom bezorging. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan de temperatuur waarop de gekoelde en verwarmde etenswaren vervoerd moeten worden. Ook het vervoersmiddel en het verpakkingsmateriaal waarin de maaltijden vervoerd worden moeten voldoen aan de veiligheidseisen.

6. Klanten vinden via bestelplatformen

Wat betreft de verkoop en bezorging van je maaltijden kun je kiezen voor verschillende opties. Je kunt klanten bijvoorbeeld via je eigen website laten bestellen, of je kunt kiezen voor een bestaand bestelplatform, zoals Deliveroo, Uber Eats of Thuisbezorgd.nl. Benieuwd naar de verschillen van deze bezorgplatforms? Deze hebben wij al voor je uitgezocht en uitgeschreven in deze blog. Hierbij alvast een tipje van de sluier: je bespaart veel kosten door klanten direct via jouw website te laten bestellen! Dit kan tot 30% van de omzet schelen als je de bezorging ook uitbesteed! Ben je jouw onderneming pas net gestart en heb je nog niet zoveel naamsbekendheid? Dan raden wij jou aan om je wel aan te sluiten bij platformen als Thuisbezorgd.nl. Zo kom jij tussen de opties te staan voor mensen die nog niet weten wat ze willen eten en bereik je makkelijker nieuwe klanten.

In beide gevallen kun je gebruik maken van onze bestel- en bezorgsoftware om het bestelproces op een efficiënte en betrouwbare manier te laten verlopen. Kies je ervoor om de bestellingen en bezorgingen zelf te verzorgen, dan bespaar je op afdrachten aan online bezorgplatforms en ben je flexibeler. Kiezen voor een bezorgplatform heeft weer andere voordelen, zoals tijdsbesparing en het feit dat nog meer mensen je bezorgrestaurant weten te vinden. Denk hier alvast goed over na voordat je gaat beginnen met je bezorgrestaurant. Zo kan je de focus op een van deze opties leggen.

7. Restaurant marketing

Een groot nadeel van klanten vinden via bestelplatforms zoals thuisbezorgd, is dat er een groot deel van je omzet wordt afgedragen naar deze platformen. Als je een bezorgrestaurant gaat beginnen, wil je de kosten natuurlijk zo laag mogelijk houden. We raden je dan ook zeker aan klanten te laten bestellen via eigen kanalen zoals een eigen website. Lees hier bijvoorbeeld hoe je meer bestellingen stimuleert via je eigen kanalen met 6 concrete tips.

Met deze bestellingen via je eigen website bespaar je al snel duizenden euro’s per jaar! Gebruik hiervoor bijvoorbeeld eens deze handige rekentool om te berekenen wat jij kan besparen.

Naast een eigen website is het ook super belangrijk dat je nieuwe klanten een perfecte klantervaring biedt. Dit vormt namelijk de basis voor trouwe klanten die vaker bij je zullen bestellen. Daarnaast zullen ze je restaurant promoten via mond-tot-mond reclame, lees er meer over in deze blog! Het hebben van een sterke huisstijl is hierbij ook niet onbelangrijk: hiermee werk je aan de herkenbaarheid van je merk.

8. Bezorgproces

Wanneer je klanten hebt gevonden die van jouw heerlijke maaltijden willen genieten. Dan zal je met een bezorgproces moeten starten. Hoe ga je jouw producten bezorgen en waar? Welke vervoersmiddelen ga ik inzetten en hoe kom ik hieraan? En ook belangrijk in het geval van een bezorgrestaurant: welke verpakkingen ga je gebruiken om ervoor te zorgen dat je maaltijden lang warm blijven? Van een bestelling tot levering van de maaltijd zitten veel stappen die doorlopen moeten worden. We raden je aan deze uit te schrijven en wij kunnen je helpen met de juiste software hiervoor.

Wil je meer weten over onze bestel app en bezorgsoftware? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer over de verschillende mogelijkheden!

Weten wat we voor uw restaurant kunnen betekenen?